ВСК Белмекен дава сили на биатлонистите за олимпиадата в Пекин

Изключително важен подготвителен лагер започнаха националните биатлонисти на ВСК Белмекен. Планинската база, която е в активите на НСБ ЕАД е разположена на 2050 м надморска височина и по този начин се доближава до условията на олимпийския комплекс на игрите в Пекин. Според треньорския ни щаб това е много подходящо за подвеждащи тренировки, тъй като стрелбището и трасетата на които ще се излъчат олимпийските шампиони са на 1700 м над морското равнище, което рядко се среща в биатлона.

Българският щаб е събрал ценна информация, че олимпийските стартове във високопланинския зимен център Жанжяку ще се състоят при много студено време, вероятно при силен вятър, на изкуствен сняг, който е възможно да бъде не много чист. По тази причина доста от тренировките са съобразени именно с нелеките условия, с които ще сблъскат състезателите ни на игрите в Пекин.

Нашите национали се чувстват добре на родна земя с разредения белмекенски въздух, като започналият високопланински цикъл ще бъде продължен след това при глетчерите в Австрия. Българите тренират в момента в пълен състав – Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев при мъжете, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова при дамите. Всички са в добро здраве, без значими травми и контузии. Подготовката сега включва главно аеробика и тренировки за сила, а в стрелбата се изпипват и финализират последни детайли преди началото на сезона в края на този месец. По традиция условията, които имат националите ни, а и всички останали ползващи базата са отлични. Противоепидемичните мерки също се спазват.